Еволюція сигналізації від провідного до бездротової

ajax-ohoronanika

Технологічний прогрес поширюється  абсолютно на всі сфери нашого життя, і охоронна діяльність не є винятком. Протягом ХХ століття створювали і удосконалювали саме дротові охоронні системи. Будь-які радіофіковані системи виявлялися занадто громіздкими, ненадійними і дорогими, щоб ними оснащувалися цивільні об’єкти.

Але починаючи з 1990-х рр. ситуація почала принципово змінюватися. І ці зміни були пов’язані зі стрімким розвитком Інтернету.

ЯК ІНТЕРНЕТ ЗМІНИВ ОХОРОННІ ТЕХНОЛОГІЇ?

Глобальну мережу Інтернет можна описати як комплекс технологічних рішень, що дозволяють передавати  інформацію з будь-якої точки Землі в будь-яку іншу.

Сьогодні вже нікого не дивує можливість влаштувати відеоконференцію в режимі реального часу зі співрозмовниками, що знаходяться на п’яти різних континентах. Для охоронних технологій це дає змогу передавати інформацію з відеокамер спостереження не тільки на пост охорони, але і, наприклад, на смартфон або комп’ютер власника компанії.

І ця можливість є головним і безоплатним доповнення до послуги монтажу системи відеоспостереження на об’єкті, що знаходиться під охороною.

Взагалі, власник компанії, начальник служби безпеки або будь-яка інша людина,  якій буде довірено доступ до охоронної мережі підприємства, зможе отримувати в режимі реального часу весь обсяг інформації з усіх датчиків та інших пристроїв, що входять до системи охорони об’єкта.

Правда, це значно збільшує вразливість самої системи. Кібервзлочинцям простіше її «хакнути» і забрати управління у свої руки. Тому при створенні двоканальної охоронної системи (такій, в якій можна ще й дистанційно керувати) впровадження кібернетичного захисту коштує у 2-3 дорожче, ніж вартість установки самої охоронної системи.

Тоді як ціна одноканалової охоронної системи (такій, яка буде передавати зображення з камер відеоспостереження вам на смартфон) є доступною навіть невеликим компаніям.

Бездротова технологія в охороні

Сьогодні Wi-Fi став настільки ж поширеним, як і смартфони, які стали основною причиною повсюдного впровадження цієї технології. У сфері охорони модулями бездротового зв’язку оснащуються переважно різні датчики.

Звичайно, на ринку є і бездротові камери, але сфера їх застосування дуже специфічна і обмежена, оскільки на якість відеосигналу негативно впливають будівельні перегородки, що найчастіше стає критичним для безпеки об’єкта. Наприклад, через низьку якість сигналу не вдалося розібрати номер підозрілого автомобіля або риси обличчя зловмисника.

Тому зараз широкого поширення набули недорогі аналогові камери, що передають по коаксіальному кабелю відеосигнал формату 2К і навіть 4К.

А ось оснащення Wi-Fi-модулем охоронних датчиків значно розширили сферу останніх, дозволивши їх таємно встановлювати у найнесподіваніших місцях.

Про які датчиках йде мова?

  1. Інфрачервоні – вловлюють тепло людського тіла. Часто їх встановлюють разом з відеокамерами.
  2. Сейсмічні – реагують на коливання грунту, викликані проїздом автомобіля або навіть кроками людини. Сучасні моделі мають високий рівень чутливості і навіть ефект пам’яті, завдяки якому датчики здатні розпізнавати своїх і чужих.
  3. Магнітні – реагують на наявність у сфері їх дії будь-яких металевих предметів.

Відсутність дротів робить такі датчики практично непомітними, а тому і небезпечними для зловмисників.

лого без фона
Возникли вопросы?
(068) 950-20-20